Corporate story

Ons doel: door samenwerking met retailers de beste zijn in lokale retail marketing
Er zijn steeds minder kleuren in de supermarktbranche, maar toch is de ene supermarkt absoluut de andere niet. Buiten wappert dezelfde vlag en prijkt hetzelfde logo op de gevel, maar op andere vlakken zijn winkels nauwelijks met elkaar te vergelijken. De wijk waarin ze staan, het winkeloppervlak, de concurrentie en de kenmerken van de fysieke locatie hebben grote invloed op identiteit, imago en succes.

Onderscheidend zijn in een krimpmarkt
Hoe vreemd is het dat supermarkten op het eerste oog hetzelfde lijken, terwijl ze in werkelijkheid juist steeds sterker van elkaar verschillen? Retailers en franchisers kunnen zich vanwege formulebeleid minder goed onderscheiden, maar moeten in een krimpmarkt meer dan ooit vechten om de gunst van de consument. In dat speelveld vol tegenstellingen zag onze algemeen directeur Carl Dahmen een kans.

Merken en retailers verbinden
Ooit was Carl supermarktmanager en vond hij dat zijn winkel zich op lokaal niveau te weinig kon onderscheiden. Later was hij retailspecialist bij Coca-Cola en had hij in zijn ogen niet de tools in handen om franchisers individueel en op lokaal niveau ondersteuning te bieden. Telkens was zijn conclusie dat marketingacties vooral werden ingezet om doelen van een merk of concern te behalen. De belangen van de lokale ondernemer stonden niet op nummer 1. Vreemd, want zowel accountmanagers van merken als de winkeliers hadden juist wél behoefte aan unieke acties op lokaal niveau. Een idee was geboren!

Carl startte een compleet nieuw concept met een tweeledig doel:

  • Retailers op lokaal niveau onderscheidend vermogen bieden en ze hierin operationeel ondersteunen;

  &

  • A-merken (letterlijk) ruimte geven om hun producten te promoten.

Scoren met de lokale ondernemer
InMarkt was een feit. Het team kreeg de rol van ontzorgende partner en creatieve denktank met de missie om introducties, (loyaliteits)acties en promoties van A tot Z te verzorgen. Van meet af aan was onze kenmerkende bottom-up aanpak het vertrekpunt. We probeerden niet te scoren via de bovenkamers en achterkamers van concerns waar dagelijks honderden partijen aankloppen. Bewust besloten we om kleinschalig en persoonlijk succesvol te willen zijn, samen met de lokale ondernemer.

Groots dromen, klein beginnen
In het begin moest ons bedrijf veel zendingswerk verrichten. Snel werd duidelijk dat we sommige van onze grootse dromen wat verder aan de horizon moesten plaatsen. Klein beginnen, dicht bij de natuur van de hiërarchische en traditionele retailmarkt. Energieke, ambitieuze ondernemers snapten direct wat we voor ogen hadden en haakten aan. De basis was daar!

Op eigen kracht groeien   
Met alleen een goed idee ben je er als bedrijf nog niet. De uitvoering ervan is minstens zo belangrijk, net als eindeloos doorzettingsvermogen en daarmee het verdienen van de gunfactor. De mensen maken ons bedrijf. Geloof hebben in hun talenten en daarin investeren, zorgt ervoor dat we samen de basis hebben gelegd voor een gezond bedrijf en klaar zijn voor de toekomst. Medewerkers krijgen veel vrijheid, de kans om hun sterke eigenschappen verder te ontwikkelen en een carrièreroute uit te stippelen. Ons hele team bestaat uit ambitieuze en leergierige professionals. Dat werkt aanstekelijk en is absoluut de belangrijkste aanjager voor succes.

Aan de weg timmeren met A-merken en eigen merken
Onze prestaties en de drive van ons team bleven niet lang onopgemerkt. Bij de concerns ontstond reuring. Zo kwamen er mooie samenwerkingen met de A-merken Bel, Stegeman, Struik en Unilever tot stand. Steeds meer A-merken zagen dat wij met onze strategie mooie resultaten boekten in samenwerking met supermarktondernemers. Intussen kregen we zelf steeds meer de behoefte om campagnes creatiever te maken. We hadden zoveel ideeën! Het succes van acties hangt vaak samen met de prijsperceptie van merken, bijvoorbeeld in geval van spaaracties. Hoe exclusiever hetgeen waarvoor gespaard kan worden, hoe succesvoller de actie. We besloten dat soort producten zelf te gaan ontwikkelen en in te zetten voor onze acties. InMarkt Products was een feit.

Kleur in retaillandschap
Vandaag de dag timmeren we nog steeds volgens onze eigenwijze strategie aan de weg en groeit onze expertise in de breedte én diepte. We hebben een concreet doel: in 2020 moet iedereen in het Nederlandse retaillandschap ons prachtige bedrijf kennen. Dan helpen we nóg meer ondernemers, ook buiten foodretail, het verschil te maken. Én zijn we hun strategische partner in groei en profilering. Zulke partnerships hebben we ook met merken en producten die formulevreemd willen opereren en nieuwe kanalen zoeken om hun producten onder de aandacht te brengen. Zo geven we het retaillandschap samen meer kleur!

Terug naar ‘over InMarkt’