De kracht van lokale marketing: functionaliteit gekoppeld aan emotie

‘Door emotie toe te voegen aan een spaaractie voor een functioneel product, raak je de consument recht in het hart’

Carl Dahmen – Lokale marketing ondernemer

Het onderscheidend vermogen van supermarkten wordt steeds belangrijker. Daarom ontwikkelen de marketingspecialisten van InMarkt lokale loyaliteitsprogramma’s. Pakkende acties, die zorgen voor klantenbinding en merkactivatie. Deze programma’s zijn geënt op vijf pijlers: voordeel, aandacht, zichtbaar, verleiden en betrokken. Met als basisuitgangspunt de onmisbare combinatie functionaliteit en emotie. Directeur Carl Dahmen: “Door functioneel te koppelen aan emotie, maken we een actie daadwerkelijk relevant.”

Functioneel en emotie

57 procent van de consumenten is bereid om voor functionele artikelen te sparen, blijkt uit onderzoek dat InMarkt samen met GfK uitvoerde. Wanneer je hier een emotie aan koppelt, stijgt dit percentage naar maar liefst 77 procent. “Artikelen gericht op een specifieke doelgroep roepen automatisch een emotie op bij de shopper”, vertelt Dahmen. “Een gepersonaliseerde mok, een boodschappentas met de highligts van een dorp… Met producten die onderscheidend zijn en waar mensen zich mee kunnen identificeren, creëer je significant meer bereik.”

Emotie toevoegen aan functionele producten

Functionele producten zijn overal te sparen, legt Dahmen de kracht van factor emotie uit. “Die pannen- en messensets vind je bij iedere supermarkt en bij elke supermarkt-kleur. Door een actie dichtbij in te steken, onderscheid je je van al deze kleuren en wordt een spaarprogramma vele malen krachtiger.” De emotie kun je bovendien op meerdere vlakken toevoegen, vervolgt hij. “Door die gepersonaliseerde mok bijvoorbeeld, die de consument bij de supermarkt verderop niet kan krijgen, maar ook door de actie te koppelen aan een lokaal goed doel. Het verzorgingstehuis van het dorp, de lokale kinderboerderij… Een doel dat de consument kent en waardoor men het idee krijgt dat je als ondernemer betrokken bent bij het verzorgingsgebied. Door behalve functionaliteit eveneens emotie toe te voegen aan een spaarprogramma, raak je de klant waar je hem wil raken; recht in het hart.”

Emotionele spaarprogramma’s op de winkelvloer

InMarkt creëert dergelijke spaarprogramma’s voor verschillende doelgroepen binnen een verzorgingsgebied, vertelt Dahmen. “Acties die zowel de traditionele shopper aanspreken als de jongere, hippere shopper. Acties die er voor zorgen dat iedereen geraakt wordt.”

De functionaliteit waar die 57 procent van de consumenten warm voor loopt, biedt de lokale marketingspecialist door altijd kwaliteitsproducten te bieden. “Iedereen wil tenslotte waar voor zijn geld.” Gekoppeld aan een betrouwbaar en tot de verbeelding sprekend merk of gezicht.

“Een kussen van Van der Valk associeert men automatisch met kwaliteit; wie heeft er niet weleens bij een Van der Valk-hotel gelogeerd? En hetzelfde messenset als waar Rudolph van Veen zijn groenten mee snijdt is gewoon veel leuker dan het zoveelste blanco merk.” Juist dat merk of die bekende persoon zorgt namelijk voor meerwaarde, vertelt Dahmen. En ook hier geldt: hoe dichterbij, hoe beter.

Tv-koks en emotie

“Uit onderzoek (in opdracht van InMarkt uitgevoerd door de Universiteit van Tilburg,red.) blijkt dat een bekende Nederlander veel meer spaarders trekt dan een bekende niet-Nederlander. Simpelweg omdat een Rudolph van Veen, een Giovanni Caminita en een Sandra Ysbrandy bereikbaarder zijn dan bijvoorbeeld een Jamie Oliver. In ons geval zelfs letterlijk.” Dahmen verwijst naar de kookworkshops die deze Nederlandse tv-koks in samenwerking met InMarkt geven op de winkelvloer. “Wanneer Giovanni bij een supermarkt zijn kookkunsten laat zien, trekt dit enorm veel geïnteresseerden. Mensen die vervolgens weer terugkomen naar de winkel, omdat ze er een goed gevoel aan overhouden: een positieve emotie. En wanneer consumenten kunnen sparen voor een exclusieve kookworkshop van Rudolph van Veen, vertelt zich dit als een lopend vuurtje voort. Hoe kan ik ook meedoen?!

Jeroen Wilmink (PLUS Wilmink Nunspeet): “Ik wil mijn lokale campagnes altijd lokaal doorvertalen en inspelen op de emoties van mijn klant. In InMarkt heb ik hier een uitstekende partner in gevonden.”

Een breed bereik van loyaliteitsprogramma’s

De verschillende tv-koks waar InMarkt mee samenwerkt, spreken bovendien allemaal hun eigen doelgroep aan, verduidelijkt Dahmen het brede bereik van de spaarprogramma’s. “Giovanni is gespecialiseerd in de traditionele Italiaanse keuken, Rudolph in de Hollandse gezinskeuken en Sandra richt zich specifiek op de (45+) één- en tweepersoons huishoudens, die inmiddels zo’n 8,4 miljoen mensen in Nederland vertegenwoordigen. Met leuke workshops, kookboeken en speciaal hieraan gekoppelde producten -denk aan een waterkoker van 1,2 liter, een eierkoker voor twee eitjes, etc.-spreekt dit een enorme populatie aan. Een populatie die zich aangesproken voelt omdat de producten speciaal voor hen ontwikkeld zijn: functioneel en emotioneel.”

Martijn Vlastuin (commercieel directeur bij Van den Tweel Groep): “Wat InMarkt als geen ander kan, is met een spaarprogramma waar emotie aan toe is gevoegd, een brede doelgroep bereiken. Ik zie dat meer en meer mensen hier warm voor lopen.”

Identificeren met lokale loyaliteitsprogramma’s

InMarkt denkt dan ook goed na over het merk en/of gezicht dat ze aan een actie koppelt, benadrukt Dahmen. “Omdat het essentieel is dat de shopper zich ermee kan identificeren. Zo komen we later dit jaar met een sieradenlijn van Lieke van Lexmond, ontwikkeld samen met haar zus Jetteke. Lieke heeft de perfecte leeftijd om jonge moeders aan te spreken, maar ook twintigers en tieners kunnen zich met haar identificeren. Met onze verschillende loyaliteitsprogramma’s proberen we altijd alle shopperprofielen te bereiken, zodat een volledig verzorgingsgebied gedekt is.”

De combinatie verstand en emotie is een krachtige, benadrukt Dahmen nogmaals. “Functioneel spreekt überhaupt al aan, omdat een dergelijk product in ieder huishouden van pas komt. Met de koppeling aan een emotie zorg je vervolgens voor nog meer bereik en de benodigde loyaliteit.” De traffic in een supermarkt is al hoog, besluit hij. “Denk je eens in hoeveel aandacht je nog eens extra trekt met een succesvolle onderscheidende actie.”

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

InMarkt lanceert de Portal!

Vanaf maandag 19 maart is het zo ver, de InMarkt Portal gaat live!  Houdt onze Portal pagina in de gaten om van alle updates op de hoogte te blijven.

De InMarkt Portal begint met een aantal losse onderdelen, zoals een webpagina om de verkopen tijdens het loyaliteitsprogramma door te geven. In de loop der tijd zal deze steeds verder uitgebreid worden. Bijvoorbeeld met de mogelijkheid om eigen gegevens te beheren, zoals je eigen adresgegevens en contactpersonen. Ook het bekijken van POS-materialen en verkoopcijfers voor, gedurende en na afloop van het loyaliteitsprogramma behoort in de toekomst tot de mogelijkheden.

Bekijk hieronder de video om te zien wat er aanstaande maandag gelanceerd gaat worden.

Portal – Afspraken bevestigen #1

Vanaf 19 maart ontvangen alle InMarkt klanten een e-mail met het verzoek om de gemaakte afspraken te bevestigen. Dit is de eerste stap in het bekijken, beoordelen en terugzien van de gemaakte afspraken via de InMarkt Portal. Het bevestigen van afspraken wordt hiermee goed vastgelegd in onze systemen en voor alle InMarkt collega’s direct duidelijk.

Voordelen

Het eerste voordeel wat met deze stap behaald wordt is dat de afspraken goed gecontroleerd en bevestigd worden voordat de werkzaamheden gestart worden. Dit voorkomt vele aanpassingen in bijvoorbeeld startweken of opmaak van POS materialen.

Vragen

Is er een mobiele webpagina voor het bevestigen van de afspraken? Ja, de webpagina voor het bevestigen van afspraken is mobiel bereikbaar.

Is de afspraakbevestiging ook via de Portal in te zien? Nee, op dit moment zijn de bevestigde afspraken nog niet terug te zien in de Portal.

Kan er ook op de e-mail gereageerd worden om akkoord te geven op de afspraken? Op dit moment is het nog mogelijk op de e-mail te reageren. Echter zorgt dat voor vertraging in het opstarten van de werkzaamheden voor jouw loyaliteitsprogramma. Daarnaast zal na verloop van tijd dit e-mailadres aangepast worden naar een no-reply e-mailadres, waardoor reageren op de e-mail niet meer mogelijk zal zijn.

Ik ben het niet eens met de afspraken, wat doe moet ik doen? Neem contact op met de Lokale Marketing Specialist om de afspraken opnieuw door te nemen.

Video

Bekijk hieronder de video om te zien hoe de afspraken bevestigd kunnen worden.

Portal – POS materiaal goedkeuren #1

Vanaf 19 maart ontvangen alle InMarkt klanten voor het goedkeuren van hun POS materiaal een digitale link. Dit is de eerste stap in het bekijken, beoordelen en terugzien van POS materialen via de InMarkt Portal.

Voordelen

Het eerste voordeel wat met deze stap behaald wordt is dat het akkoord er direct voor zorgt dat de POS materialen bij de producent besteld worden. Heb je feedback? Dan wordt de feedback direct naar de juiste persoon wordt doorgezet om de aangepaste POS materialen zo snel mogelijk weer naar je op te sturen.

Vragen

Kan er ook op de e-mail gereageerd worden? Ja, op dit moment is het nog mogelijk op de e-mail te reageren. Echter zal na verloop van tijd die adres veranderen in een no-reply adres, waardoor dit niet meer mogelijk gaat zijn.

Is de webpagina voor het goedkeuren mobiel bereikbaar? Ja, de webpagina voor het goedkeuren of feedback geven op de POS materialen is mobiel bereikbaar.

Video

Bekijk hier de video hoe de POS materialen kunnen worden goedgekeurd of kunnen worden voorzien van feedback.

1 2 3 8